Archief voor de ‘Wild recept’ Categorie

Brandnetel als groente

zondag, april 10th, 2011

Het is weer lente en ik had ze al zien staan lekkere sappige brandnetels, bij mij om de hoek. Ik heb ze vandaag geplukt en ze klaar gemaakt.

Brandnetels zijn het lekkerste in het voorjaar, dan zijn de blaadjes jong en nog niet zo droog zoals ze in de zomer zijn. Maar ook dan kun je ze wel eten natuurlijk.

Even in heet water en ze prikken niet meer. je kunt er ook heet water over heen gieten. Aan de blaadjes en de stengels zitten buisjes en daarin zit een zuur. De buisjes zijn heel dun en er zit een weerhaakje aan dat aan de huid blijft zitten. het buisje breekt en dan komen er stoffen vrij die pijn doen.

Als je heet water over de brandnetels giet dan gaan de buisjes kapot en komen de stoffen er uit. De busjes prikken dan niet meer.

Lees ik net op wikipedia dat de stengels als spinazie klaargemaakt kunnen worden… Ook stom, ik had de blaadjes gekookt en de stengels weggegooid. Goed dat ga ik dus nog en keer proberen.

Het recept van vandaag was: Brandnetel met tomatenpuree

Brandnetels koken met een bouillon blokje en peper. Lente uitje, wat thijm en een klein blikje tomaten puree erbij (7 cent per blikje). Daar heb ik verder nog gebakken aardappel schijfjes en een gebakken ei met kaas bij gegeten. Het smaakte prima.

Tamme kastanjes

zaterdag, oktober 10th, 2009

Vorige week heb ik met mijn moeder kastanjes geraapt in het bos in Wijnjewoude. Er lagen er enorm veel. Wat een overvloed! Het waren lichtgroene bollen en er zaten hele grote, lekkere kastanjes in. Ik had handschoenen aan want ze teken nog al en een grote plastic zak. Tijdens het rapen vielen er nog kastanje bolsters uit de boom.

Het pellen en nog een keer pellen; eerst uit de bolster en daarna de schil eraf, is nog een heel werk, maar dan heb je ook wat. Je kan er hele lekkere dingen mee maken, zowel hartig al zoet.

Ik ben er achter gekomen dat je ze het makkelijkst pelt als ze rouw zijn. In plaats van in kerven met een kruisje en daarna pellen. Want dan zijn ze zacht en te heet om aan te raken. Ze hoeven niet zo lang te koken, ongeveer een kwartiertje. De volgende recepten heb ik bedacht/uitgeprobeerd.

Recept

  • Kastanjes
  • Spruitjes
  • Chamignons
  • belegen Kaas
  • Zout, kruiden..

Kook ze allemaal een minuut of 15, in iedergeval tot alles gaar is. De kaas heb ik er iets later bij gedaan anders smelt die helemaal. Voeg naar wens zout en kruiden toen.

Ook gekookt met appels of met chocola en kruiden is lekker.