Archief voor de ‘Kruidentuin’ Categorie

Waarom tuinieren?

zondag, april 10th, 2011

Mijn ouders zij allebei gek op tuinieren en doen dat al zo lang als ik za ken (ook al zijn ze al jaren gescheiden ze hebben sommige dezelfde hobby’s). Ik vond het wel aardig. Ik dacht altijd een beetje ik wil ook tuinieren en heb het ook al eens eerde geprobeerd.

Lang gelden had ik een klein stukje grond gespit voor een eigen tuintje bij mijn moeder op het erf. We kregen wel ruzie over de tuin. Niks voor mij, stomme rotplanten (de mosterd) zo je die planten nou wel doen, waarom ineens zoveel, je zorgt er niet voor. afijn allemaal dingen om je er van af te laten houden…

Maar aan de andere kant leek het me dus leuk om dingen in de tuin te hebben die mijn moeder dar dus juist niet heeft. Planten die ik graag zou hebben zeg maar. grootste obstakel was het spitten. Dat is redelijk zwaar werk en mijn moeder houd er zelf ook niet van en het kleine spitten dat ik wel deed gebruikte ze dan graag.

Maar er was nog een probleem met spitten… en dat was niet omdat het zwaar werk was maar ik er letterlijk geen grip op kreeg. Mijn klompen gleden van de spa af. Mijn gewone schoenen gleden er wel niet vanaf maar daar voelde ik de spa snede pijnlijk door de zool heen en je gaat natuurlijk geen kracht zetten op iets dat pijnlijk in je voeten duwt. Oplossing leek me: 1 een bredere spa of 2. andere klompen. 1. zou niet bestaan en 2 wilde ik pas kopen als mijn huidige klompen versleten zijn… Tja dan zit je met een probleem want zo kon ik dus niet spitten en zonder spitten geen tuin.

Vorig jaar had ik het een beetje geprobeerd, maar het schoot dus niet echt op. Mijn moeder had een deel van het weiland waar eerst paarden hadden gelopen (en ook ooit schapen en koeien) een tuin gemaakt, vlak bij de keuken en naast het terras (wat zo ook niet zo heel lang daarvoor daar had aangelegd). Die tuin was echt geweldig. het was niet eens erg groot, maar er kwam zulke ontzettend lekkere sla vanaf en dat rijkelijk elke dag en ook nog veel andere groenten die allemaal ontzettend lekker waren, dat ik enthousiast over tuinieren werd. We hebben letterlijk de hele zomer gesmuld van de tuin. Het is niet alleen makkelijk en goedkoop omdat je niet naar de winkel hoeft voor groenten maar ook veel lekkerder. Dus eigelijk kan ik iedereen een eigen tuin aanraden voor de smaak van eigen verse groenten en kruiden.

Waar tuinieren?

Ik wilde natuurlijk graag bij mijn moeder nog meer tuinieren, maar het nadeel is dat ik er niet elke keer ben en dus alleen af en toe wat in de tuin kan doen. Voordeel is wel dat ik er toch graag ben en dat er ontzettend veel ruimte is en mijn moeder veel verstand/ ervaring heeft met tuinieren.

En bij mij thuis dan? Ik heb zelf geen tuin, dus dat kan alvast niet. Hier vlak bij zijn volkstuintjes en die zijn niet zo duur. Dus ik dacht er aan om daar een tuintje te nemen. Ik ging er nog eens kijken en vond het toch wat klein en niet zo’n uitnodigende sfeer. Ik had me ook al afgevraagd of ik niet wat kon kweken in het grasveldje naast de eenheid, maar de gemeente komt ongeveer elke maand maaien, dus daar gaan je plantjes…

Ik heb nu wat potten in de vensterbank (ik heb ook geen balkon…) en bij mijn moeder een groter stuk om gespit en in een deel wat kruiden gezaaid. Dat spitten daar heb ik ook iets op gevonden. Ik vond nog oude nette schoenen met leren zolen, en daar werkte het prima mee. De zolen zijn stevig zodat je de spa niet in je voeten voelt prikken en de schoenen zijn smaller dan klompen zodat ze niet van de spa afglijden en ja toen kon ik dus wel spitten. Was de grond opeens ook nog niet te droog of te nat dus lekker bewerkbaar. Later kwam ik erachter dat we toch nog een bredere spa hadden maar mijn moeder vond de smalle dus handiger omdat je dan een beetje tegelijk spit en dus meer kracht per oppervalk hebt (het naaldhak effect) tja…

Dit jaar hebben we in ieder geval de tuin al dubbel zo groot als vorig jaar en heb ik kruiden zaad gekocht van kruiden die we nog niet hadden, heb ik de munt vermeerderd en hebben we meer verschillende groenten. Dus dat wordt vast een goed jaar.

Kruiden die ik nog wil gaan kweken

zondag, april 10th, 2011

De kruiden die ik nog wil hebben en nog niet heb zijn:

Engelwortel

Ik had daar ooit iets over gelezen en was zo benieuwd hoe het zou worden: hoe het eruit ziet, hoe het smaakt en wat je er mee kan. Het schijnt een vrij grote plant te zijn. 3 meter hoog. Laatst zag ik engelwortel in een artsentuintje in een park in Amsterdam. Dat was geweldig want nu zag ik de plant voor het eerst in het echt. Het waren grote een beetje geveerde bladeren. Het deed me een klein beetje aan berenklauw denken.

Mosterd

de blaadjes kun je dan gewoon door de sla doen en smaken naar mosterd, maar minder sterk dan het zaad. Ik had jaren gelden eens mosterd gekweekt, maar mijn moeder vond dat vreselijk omdat het zulke grote planten werden, en wat moest je nou allemaal met dat zaad… Ik had het zaad geoogst en als ik dat nog ergens heb liggen dan kan ik het gewoon zaaien.

Thijm

daarvan las ik dat je er veel soorten van hebt en die wil ik dan ook uitproberen. Vooral de citroenthijm.
en zoiezo wil ik graag alle kruiden die in Nederland groeien en die je kunt gebruiken in de keuken.

Kruiden gezaaid

zondag, april 10th, 2011

Gisteren heb ik alle kruiden die ik gekocht had gezaaid. Ik heb anijs en koriander achter de marjoraan gezaaid omdat ik deze kruiden rechtstreeks op de plek moest zaaien waar ze terrecht komen. Het anijszaad en het koriander zaad ruiken heel sterk en lekker. precies zoals je ze als zaad in de winkel kunt kopen. Ik had ze dus ook wel in de supermarkt kunnen kopen bedacht ik me in plaats van bij de Welkoop (een winkel waar ze alles voor boeren hebben). Zei het dat ik al een paar keer anijs bij de supermarkt wilde kopen en het er niet was. Straks heb ik die dus zelf.
Ik heb de andere kruiden in zaaibakjes gezaaid, namelijk pepermunt, salie, rozemarijn en marjolein. Marjolein en majoraan dat is toch hetzelfde/ lijkt toch op elkaar? Ik ben juist benieuwd naar de verschillen.
De chocolade munt die ik een tijdje geleden had versteekt doet het prima. Vorig jaar was het een plantje uit het tuin centrum en dat ging na een tijdje aardig groeien. Van de winter stierf het blad en de stengels af, maar de wortels bleven en hadden zich flink uitgebreid. Er kwamen in maart al kleine muntstengeltjes omhoog. Ik heb de wortels gescheurd en verpoot. Ik had een apart stukje ver van de rest van de tuin omgespit. Zodat de munt lekker groot kan groeien.

Munt woekerd, staat overal, nou dat is mooi, want ik ben gek op munt. Vooral op verse munt thee. Ik wil graag verschillende soorten munt kweken, omdat er veel soorten zijn en ze allemaal anders smaken en ruiken (denk ik).
De chocolade munt ruikt een beetje chocoladeachting. Bij het plantje stond dat het geschikt is voor in ijs en in toetjes. Het is inderdaad lekker en na een tijdje vergeet je de chocolade smaak en proef je vooral munt, maar het is ook een beetje zacht (niet flauw) en zoetig?
Ik wil ook nog graag citroenmunt, pepermunt en kruizemunt.