Wintertijd

Het is weer wintertijd, dit keer ging het een weekje eerder in dan anders (de laatste zondag van oktober). Het werd al donkerder en de laatste paar weken moest ik in het donker opstaan en als ik ergens een hekel aan heb dan is dat het wel. Dus ik heel blij, kon ik weer met licht opstaan, nou 2 weken later is dat effect alweer weg. Nu is het ’s morgens alweer donker. Dat gaat snel. Nu is dat op zich wel te verklaren want de lengte van de dagen en nachten volgen een sinus, waarvan de toppen op 21 Juni en 21 december liggen en de stijlste stukken op 12 maart en 21 september. Dat betekend dat de daglengte rond 21 maart en 21 september heel snel veranderd en dat de daglengte verandering stil staat ┬árond 21 juni en 21 december en dat klopt ook want de 3 dagen voor kerst zijn alle drie even kort en de dagen worden weer langer op eerste kerstdag. En dat vier je dan ook, het weer langer worden van de dagen, gesymboliseerd door de geboorte van een nieuwe zon.

En waarom hebben we eigelijk wintertijd? want in de winter is het toch zowel ’s morgens als ’s middags donker en ’s zomers is ┬áhet bijna de hele tijd licht. De wintertijd is de natuurlijke tijd, de tijd die het beste de zon volgt, en de zomertijd is een uur vroeger. Het is ooit ingevoerd om energie te besparen, door ’s zomers een uur eerder te beginnen profiteren we van meer licht en hoeven er minder lampen te branden. Maar als het zo laat licht wordt dat je in donker opstaat En dus het licht aan doet dan werkt het niet meer.

Je zou natuurlijk net zo goed iets anders kunnen bedenken, b.v. allemaal eerder beginnen (ik denk niet dat daar veel mensen blij van worden) of opstaan als het licht wordt (doe ik uit mezelf ook nooit).

2 reacties op “Wintertijd”

 1. JJ schreef:

  Wintertijd…..
  Ooit ingevoerd om energie te besparen, zegt men……….
  Ik denk dat het iets anders ligt: ooit ingevoerd om meer productieve werkuren te scheppen. Voordelig dus voor het bedrijfsleven, maar voor de mens als individu???
  Hoeveel mensen hebben er last van een zgn. Winterdepressie? Men schat rond de vijf procent. De “moderne mens” denkt dat hij boven de natuur (zijn leefmilieu) staat, maar is het bestaan van de winterdepressie niet het bewijs dat dat niet zo is? De mens kan de natuur niet sturen, maar andersom wel!
  We zouden meer oog en “eerbied” moeten hebben voor ons leefklimaat, en die niet moeten proberen te manipuleren, ten gunste van een “betere economie”. Juist dat laatste maakt ons niet gelukkig!!

 2. admin schreef:

  ik vind het eigelijk wel prettig dat we wintertijd hebben, ik vind alleen dat het iets eerder in het jaar in moet gaan, ik heb er namelijk een hekel aan om voor dat het licht is op te staan.
  Zomers heb ik veel minder moeite met vroeg opstaan en vind ik de hele lange zomeravonden met licht helemaal geweldig. Hoe meer licht hoe beter ;-). Die korte dagen in de winter vind ik maar niks, zo van begin november tot eind januari vind ik het te donker.
  Nu is net een moment dat ik geen last meer heb dat ik de dagen te kort vind.

Laat een bericht achter